41. MATIĆEVI DANI U ĆUPRIJI OD 9. DO 13. SEPTEMBRA

U organizaciji Narodne biblioteke “Dušan Matić”, pod pokroviteljstvom Opštine Ćuprija, od 9. do 13. septembra, u Ćupriji će biti održana tradicionalna 41. Manifestacija “Matićevi dani”, posvećena Dušanu Matiću, jednom od najznačajnijih srpskih nadrealističkih pesnika, prevodiocu, univerzitetskom profesoru, članu Srpske akademije nauka i umetnosti, koji je rođen u Ćupriji 31. avgusta 1898. godine. Prema programu, 41. Matićevi dani biće svečano otvoreni u petak, 9. septembra, u 17 časova, u Moravskom parku kod fontane, kada će se prisutnima pored direktorke Narodne biblioteke “Dušan Matić” Ljiljane Đorđević, predstanvika Opštine Ćuprija, obratiti i profesor doktor Dejan Bogdanović, donator Legata Dušana Matića. Istog dana biće održana i Tribina “Pričajte mi o Malarmeu” na kojoj će govoriti glumica Eva Ras. U slučaju loših vremenskih uslova, manifestacija će biti otvorena u Muzeju “Horeum Margi – Ravno” u Ćupriji.

U subotu 10. septembra, u Letnjoj čitaonici Biblioteke, sa početkom u 16 časova, biće održana Radionica za recitatore sa glumcem Mikijem Damjanovićem, a od 20 sati, u sali Osnovne muzičke škole “Dušan Skovran” biće izvedena predstava “Čeznem da vam kažem”. U Moravskom parku kod fontane u Ćupriji, u nedelju, 11. septembra, sa početkom u 11 časova, biće održani Poetski susreti pod nazivom “Teku reke”, na kojima će učestvovati članovi Književnog kluba “Dušan Matić”, kao i pesnici iz drugih gradova Srbije. U okviru Poetskih susreta biće predstavljen i katalog “Poema u boji” Narodne biblioteke “Dušan Matić”.

U ponedeljak, 12. septembra, sa početkom u 12 sati, u Amfiteatru Moravskog Paraka u Ćupriji, biće organizovano druženje dečijeg pesnika Uroša Petrovića sa učenicima osnovnih škola, pod nazivom “Dušan Matić školama u pohode – u slavu poezije i Dušana Matića”. Takođe, kao i svake godine biće održan i Kviz “Šta znaš o Matiću”, namenjen učenicima viših razreda osnovnih škola. Istog dana od 19 sati, u Muzeju “Horeum Margi – Ravno” u Ćupriji, biće otvorena izložba umetničkih dela nastalih po motivima iz stvaralaštva Dušana Matića, koji su pristigli na Konkurs “Matiću u čast”, kada će biti dodeljena nagrada najuspešnijem autoru ovog konkursa.

Okrugli sto – naučni skup o životu i staralaštvu Dušana Matića na temu “Uvek prisutni Matić” biće održan u utorak, 13. septembra, sa početkom u 17 časova, u Narodnoj biblioteci “Dušan Matić”, a okupiće eminentne književnike, profesore i naučne radnike. Takođe, 13. septembra u sali Osnovne muzičke škole “Dušan Skovran” biće dodeljena Književna nagrada “Matićev šal” za 2022. godinu, najboljem mladom pesniku za prvu knjigu pesama. Iste večeri biće uručene i nagrade najboljim učesnicima Kviza “Šta znaš o Matiću”, kao i najuspešnijim učenicima od petog do osmog razreda i srednjih škola, koji su poslali najlepše pesme na Konkurs “Nek teku reke”. Na završnoj večeri 41. Matićevih dana, u muzičkom delu programa nastupiće učenici Osnovne muzičke škole “Dušan Skovran” u Ćupriji