“FIĆOM KROZ ĆUPRIJU”

Oko 30 vlasnika “fića” iz Srbije i Severne Makedonije ponosno je juče na Gradskoj plaži u Ćupriji izložilo svoje četvrotočkaše u okviru 2. Fića festa “Fićom kroz Ćupriju”, posvećenog automobilu Zastava 750, popularnom “Fići”. Prisutnima je najpre pozdravila i poželela dobrodošlicu Bojana Milosavljević, predsednica Udruženja ljubitelja starih vozila “Fića 035”. Ona se takođe zahvalila Opštini Ćuprija i Turističkoj organizaciji Opštine Ćuprija za doprinos u organizovanju 2. Fića festa.

Manifestaciju je otvorio predsednik Opštine Ćuprija Jovica Antić, koji je rekao da mu je jako drago što se ova manifestacija održava u baš u Ćupriji i da veruje da će se ona vremenom razvijati i rasti, kako organizaciono, tako i po broju učesnika. “Opština Ćuprija će uvek pomoći entuzijastima, jer to ovi ljudi stvarno i jesu i verujem da će u narednom periodu ta pomoć biti i veća”, istakao je danas Jovica Antić, predsednik Opštine Ćuprija.

Cilj ove manifestacije je da okupi ljubitelje starih vozila i podseti ih na možda njihov prvi automobil. Prema programu posle posete Muzeju “Horeum Margi – Ravno”, za 13 sati i 30 minuta predviđen je defile ulicama Ćuprije. Ova manifestacija se održava u organizaciji Udruženja ljubitelja starih vozila “Fića 035” iz Ćuprije, koje je osnovano 2021. godine. Drugi po redu Fića fest, koji je okupio mnogobrojne zaljubljenike u ovo vozilo, podržala je Turistička organizacija Ćuprije, a pokrovitelj je Opština Ćuprija.

Inače, proizvodnja Zastave 750 počela je već sada davne 1955. godine, u Fabrici “Zavodi Crvena Zastava” u Kragujevcu, a sa prozvodnih traka je za tri decenije, koliko je trajala prozvodnja ovog vozila, sišlo 923.487 “fića” urađenih po uzoru na italijanski Fiat 600. Popularni “Fića” je proglašen za nacionalnu klasu.