IZBORI ZA NACIONALNE SAVETE NACIONALNIH MANJINA

U nedelju, 13. novembra, održaće se neposredni izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina koje žive u Republici Srbiji. Na neposrednim izborima biraće se članovi iz 19. nacionalnih manjina, dok će četiri manjine – goranska, makedonska, hrvatska i crnogorska biti birane putem elektorske skupštine. Redovni izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina održavaju se svake četiri godine, koliko, prema Zakonu o Nacionalnim savetima nacionalnih manjina, traje mandat jednog saziva nacionalnog saveta.

Kada je reč o romskoj nacionalnoj manjini, na ovim izborima biće kadidovano dve liste. Pod rednim brojem jedan biće lista koja nosi naziv „Srbija za Rome – Zajedno možemo sve“, dok je pod rednim brojem dva na izbornom listiću, lista pod nazivom „Za jedinstvo Roma Srbije – Ibro Idić“.

Mi smo porazgovarali sa Safetom Osmanovićem, portparlolom liste „Za jedinstvo Roma Srbije – Ibro Idić“ koji je predstavio kandidate sa svoje liste i govorio je o planu i programu kako bi se položaj romske zajednice u Srbiji poboljšao.