ZAVRŠENI IZBORI ZA NACIONALNE SAVETE NACIONALNIH MANJINA

U Srbiji su juče održani izbori za članove Saveta nacionalnih manjina. Republička izborna komisija, nakon zatvaranja biračkih mesta u 20. časova, saopštila je rezultate elektorskog glasanja. Hrvatska manjina većinom glasova izabrala je listu “Hrvati i dalje zajedno”. Najviše glasova crnogorska manjina dala je listi Dragoljuba Malovića, a makedonska listi Borča Vličkovskog. Goranci su glasali za listu Amira Kajkuša. Stižu i rezultata neposrednih izbora.

Lista “Mađarska sloga” koju je formirao Savez vojvođanskih Mađara, ostvarila istorijsku pobedu u odnosu na sve do sada održane izbore za nacionalni Savet mađarske nacionalne manjine, bez obzira na to što je učestvovala samo jedna lista, rekao je lider vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

Na osnovu 95 procenata prebrojanih glasova za nacionalni savet Bunjevaca, lista broj 2 – “Bunjevci složno-dr Suzana Kujundžić Ostojić” osvojila 79 procenata glasova izašlih birača, kao i 15 od 19 mandata u novom sazivu saveta, rekla je nosilac liste na sinoćnoj konferenciji za novinare u Subotici.

Prema podacima Radnog tela Republičke izborne komisije za Preševo, koje je zaduženo za praćenje izbora članova Nacionalnih saveta nacionalne manjine, u opštini Preševo glasalo je 6.519 birača, što je oko 30 odsto od upisanih u poseban birački spisak.

Prema prvim preliminarnim rezultatima današnjih izbora, a koji dolaze iz izbornog štaba liste “SDP – Husein Memić”, ta lista na osnovu obrađenih 82 odsto materijala sa biračkih mesta u Novom Pazaru osvojila je 7.865 glasova, druga je lista “Jedinstveno za slobodno vijeće – Stranka pravde i pomirenja – dr Misala Pramenković” 5.117 glasova, lista “Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin” 4.970, lista “Savez za Sandžak i dobre Bošnjake” 124 i “Bošnjačka lista” 56 glasova. U Novom Pazaru na birališta je izašlo 34 odsto Bošnjaka. U tom gradu glasali su i pripadnici drugih manjinskih zajednica.

Kada je reč o Nacionalnom savetu romske nacionalne manjine, prema prvim preliminarnim rezultatima, lista „Srbija za Rome – Zajedno možemo sve“, odnela je ubedljivu pobedu na svim izborinim jedinicama.

Lista „Za jedinstvo Roma Srbije“ koju je predvodio Idić na jučerašnjim izborima dobila je 1.135 glasova (3 odsto) što je dovoljno za jedan mandat u NSR, stoji na sajtu Republičke izborne komisije (RIK).

Konkurentska lista „Srbija za Rome“ dobila je 35.176 glasova (95,5 odsto) i tako osvojila preostala 34 mesta u savetu.