OBELEŽEN DAN ROMA U ĆUPRIJI – MESEC APRIL POSVEĆEN ROMSKOM AKTIVIZMU

Svakog 8. aprila, počevši od 1971. godine, obeležava se Međunarodni dan Roma. U okviru obeležavanja ovog przanika, 2015. godine pokrenuta je inicijativa od strane nekoliko mladnih romskih aktivista i aktivistkinja koja je imala za cilj da obeležavanje romskog aktivizma proširi na ceo mesec april. Tako su i ove godine tokom celog aprila, održavane različite manifestacije, skupovi, okrugli stolovi, javna slušanja i konferencije.

U Ćupriji je ove godine, prvi put od kako se ovaj praznik obeležava, 21. aprila održana manifestacija i okrugli sto na temu “Izazovi i postignuti rezultati romske zajednice u kulturi”. Manifestacija pod nazivom “Dani kulture Roma u Ćupriji” podržana je od strane opštine Ćuprija, glavni realizator svih aktivnosti bilo je društvo Roma “Romi sa Morave” koje je ove godine obeležilo 40. godina postojanja, dok je glavni medijski sponzor bio radio “Stara čaršija” iz Ćuprije.

Organizatori su okupili najeminentnije romske predstavnike kulture i tradicije, koji su u velikoj sali muzičke škole “Dušan Skovran” u Ćupriji svojim plesom, pesmama i glumom, uveseljavali gotovo dva sata oko 200 posetilaca.

Kulturno-umetnički program je otvorio domaći KUD “Železničar”. Zatim je nastupila omladinska škola plesa iz Bora. Nakon toga na scenu su izašli mladi igrači i igračice iz Zaječarskog “Romskog centra za kulturu i tradiciju”, dok je celu manifestaciju začinila plesačka trupa iz Šajkaša kod Novog Sada, koja je prikazala tradicionalne romske igre iz Srema i Banata i gotovo sve prisutne podigla na noge.

Pored mnogobrojnih građana, predstavnika lokalnih institucija i medija, manifestaciji je prisustvovala i delegacija ministarsta za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog – državni sekretar Ivan Bošnjak, pomoćnica ministra Nina Mitić i šefica odseka za unapređenje položaja Roma i Romkinja Sofija Osmanović.