POTPISAN UGOVOR O DODELI BESPOVRETNIH SREDSTAVA ZA AFIRMACIJU POPULACIONE POLITIKE

Foto: Opština Ćuprija

Darija Kisić ministarka za brigu o porodici i demografiju i Jelena Đulinac, predsednica Opštine Ćuprija potpisale su ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za afirmaciju populacione politike u jedinicama lokalne samouprave. U projektu vrednom 11, 6 miliona dinara i koji će se na teritoriji opštine realizovati u četiri programska dela Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju učestvuje sa 6, 8 miliona, dok će ostatak od 4, 7 miliona participirati lokalna samouprava.

Prva mera projekta na koju će se usmeriti i najveći deo sredstava otići će na završetak sanacije vrtića „Šećerko“. Kompletna građevinska rekonstrukcija vrtića privodi se kraju, ali kad građevinski radovi budu okončani biće potrebno nabaviti opremu i nameštaj, koji su takođe uništeni prošlogodišnjom poplavom. Prva faza sanacije vrtića koštala je 75 miliona dinara, a za potpuno opremanje vrtića projektom je predviđeno 8,2 miliona dinara. Nakon obnove vrtić „Šećerko“ koji će možda samo vizuelno podsećati na onaj prethodni, jer će sve u njemu biti novo, moći će da poveća svoj kapacitet za 20 odsto.

Druga mera projekta posvećena je stvaranju boljih uslova u Razvojnom savetovalištu koje funkcioniše pri ćuprijskom Domu zdravlja. Rad savetovališta obnovljen je kroz projekat „Razigrano roditeljstvo“ i pruža usluge deci starosti do 6 godina koja pripadaju rizičnim grupama ili deci ometenoj u razvoju. U radu savetovališta učestvuje tim lekara i stručnjaka a projektom je predviđeno da se nabavi i zanovi medicinska oprema neophodna savetovalištu.

Treći i četvrti deo sredstava namenjenih projektu takođe će biti usmereni ka primarnoj zdravstvenoj ustanovi. Treća mera se tiče nabavke opreme ili konkretno vozila za patronažnu službu, a četvrta nabavke neophodne medicinske opreme za službu za zaštitu žena Doma zdravlja u Ćupriji. Za ove dve mere projektom je predviđeno 3, 2 miliona dinara.

Izvor: Opština Ćuprija