ODRŽANA 7. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA

Foto: Opština Ćuprija

Sednica Opštinskog veća otvorena je odlukom o izradi Lokalnog plana javnog zdravlja za period 2024-2030. Reč je o dokumentu koji treba da definiše neke od najvažnijih elemenata unapređenja javnog zdravlja u Ćupriji. Nastavljeno je odlukom o minimalnim naknadama za tekuće i investiciono održavanje stambenih zgrada i naknadama profesionalnih upravnika stambenih zajednica. Naime, svake godine se ove naknade usklađuju sa rastom prosečne neto zarade na teritoriji opštine pa će minimalna mesečna naknada za investiciono i tekuće održavanje u zgradama bez lifta iznositi 413,51 dinar.

Još jedan vrlo važan planski dokumenat privukao je pažnju i dobio „zeleno svetlo“ većnika. Strategija razvoja bezbednosti saobraćaja i akcioni plan do 2028 godine treba da doprinesu većoj bezbednosti svih učesnika u saobraćaju. Obiman dokument, na više od 130 strana, usklađen je sa strategijom republičke vlade da se do 2030 godine broj saobraćajnih nesreća smanji za 50 odsto a da se zaključno sa tom godinom broj nastradale dece svede na nulu. Za Ćupriju je ta procena još ambicioznija pa „strategija“ predviđa da u 2028 godini u saobraćajnim nesrećama ne bude poginulih, a da nulta tolerancija za nastradalu decu bude 2026 godina.

Centralne teme 7. sednice Opštinskog veća bile su posvećene odluci i konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja. Reč je o redovnom godišnjem konkursu na koji pravo da učestvuju imaju registrovani mediji sa teritorije republike jednim ili sa više medijskih projekata ukoliko je u vlasništvu izdavača više medija. Ove godine, budžet je za sufinansiranje medijskih sadržaja izdvojio 13,5 miliona dinara. Sednica Opštinskog veća završena je odlukom o sistematizaciji radnih mesta u organima opštinske uprave i pozitivnim mišljenjem na finansijski izveštaj PU „Dečija radost“.